Lunch ari ni ngan Gulai Ayam...
Dan semestinya aku akan cari resepi yang paling senang aku nak masak dan paling mudah bahan-bahannya...
Nampak sangatlah 'rajin' aku tu...
Sebab sangat simple resepi ni, aku namakan lauk lunch aku rini Gulai Ayam Orang 'Rajin'... Hehehehe
Bahan-bahan
- 6-8 ketul ayam
- 5biji bwg merah*
- 3ulas bwg putih*
- sedikit halia*
- serbuk kari ayam
- sebiji kentang
- semangkuk santan
- garam
- *potong halus @ blend je
Cara-cara
- cuci ayam dan gaulkan dengan
serbuk kari,perap lebih krg
15mins
- Tumis bahan * hingga naik bau
- Masukkan ayam yang dh
diperap tadi dan juga kentang
- Lebih kurang 5-10mins,
masukkan santan
- Kacau2 hingga mendidih dan
masukkan garam sesedap
rasa...
Sangat mudah kan...?
Aku pon dah seronok masak... Lau tau dari dulu senang cenggini... Awal-awal dulu dah aku mintak mak aku nikahkan aku...
Hahahahahhaaa.... Gataiiii....!
[Posted using BlogPress from my iPhone]
salam ... donut yg kembang minyak bukan disebabkan adunan tp biasanya disebabkan cara menggoreng donut tu. kalau kita buka api kecik/sederhana, minyak jd kurang panas, tu yg donut tu menyerap minyak yg banyak. sebaiknya guna api yg sederhana kuat, tp tak terlalu kuat. baru donut cepat masak dan tak menyerap minyak. try goreng dgn kaedah ni, insyaallah donut tak kembang minyak :)
ReplyDeletesoo,
ReplyDeletetergelak besau kak ijan baca part ni: Aku pon dah seronok masak... Lau tau dari dulu senang cenggini... Awal-awal dulu dah aku mintak mak aku nikahkan aku...
hahahhahahah... macam2 lah yuuu ni.waakakaka :)
knor, thnx for dat info..
ReplyDeletekak ijan, heheehhe...tu kata2 ikhlas kuar dr ati time tulis tu kak ijan..wakakkaka =p
hehheheheh cumil :)
ReplyDelete