Tuesday, November 23, 2010

Chicken Rice



...SaLaM...












Semalam, for the first time ever, aku berjaya masak nasi ayam...hu yeahh...!!
Rasa nye? erm, boleh la bagi orang yang mula-mula belajar ni....not bad..hahahaahhaha  =p

Ni resepi nya...

My Mom's Recipe......

Ayam perlu diperap :
- 10 ketul ayamm
- bawang putih
- kicap
- mentega
- ayam tu perlu direbus sampai empuk
- angkat ayam dan toskan & biarkan air rebusan tu tuk masak nasi nanti
- dalam bekas, gaulkan bawang putih (yang dah diblend), kicap dan mentega
- masukkan ayam dan perapkan untuk satu malam [nak perap sekejap je pon boleh]
- then goreng lah ayam tu mcm biasa


Nasi :
- cuci beras dan toskan
- tumiskan bawang merah dan halia ( yang di potong) dengan mentega
- goreng beras tu sekejap dan boleh masukkan beras yg telah digoreng ke dalam periuk nasi
- masukkan air rebusan ayam tadi dan garam secukup rasa
- dah leh tekan 'cook' kat rice cooker... =)


Sos Nasi Ayam :
- cili merah 4 batang
- bawang putih 4 ulas
- gula
- garam
- vinegar
- air (sy tambah, mak tak suruh letak pon...sikit je)
- blend semua bahan-bahan di atas
- dh siap dan leh hidang


Sup Ayam :
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- sup bunjut
- kentang
- 2, 3 ketul ayam
- 6 gelas air
- daun sup dan daun bawang
- tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia (yang dah diblend)
- masukkan air
- masukkan ayam dan kentang dan sup bunjut
- biarkan mendidih
- bila ayam dan kentang dah empuk, matikan api
- taburkan daun sup dan daun bawang
- dah leh hidang

- jangan lupa hidangkan nasi ayam ni bersama timun, tomato dan salad...baru lengkap...erm...sedappp....


Dah siap...senang je rupanya buat nasi ayam ni....aku je tak nak mencuba buat...hehehehe...
Bukan linda on je leh buat my mom's chicken rice... aku pon boleh....
My Mom's Chicken Rice Recipe..!! hu yeahhh...!!!


Gaja meoggo.!!

2 comments:

  1. dap ngt...kekg leh ar u rase air tgn kda...hahaha.....

    ReplyDelete