Assalamualaikum
Semalam adalah hari tersedih aku untuk tahun ini...Aku dapat berita buruk dari salah seorang sahabat aku...Sedih sampai aku tak leh nak cerita...teringat je pon dah leh buat airmata aku mengalir..wuhuhuhu...
Nanti dah ada kekuatan..akan ku tuliskan cerita tentang sahabatku itu..sangat tragis sampai aku rasa cam aku sendiri lak yang mengalaminya...dan sesungguhnya dia sangatlah tabah dalam menghadapi dugaan ini...
oklah, nak kongsi resepi tauhu jepun favorite aku dari zaman dulo-dulo lagi ni.. =)
first time masak ni...sebelum ni asek makan ni kat kedai jek...
Bahan-Bahan
3 tiub tofu telur
3 ulas bawang putih (diketuk)
½ inci halia (diketuk)
1 sudukecil serbuk lada putih/lada sulah
1 ½ sudu makan sos tiram
½ sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan ½ gelas air)
Garam secukup rasa
Cara-caranya
1. Tofu telur dipotong silinder. Bagi lebih mudah, potong dua dahulu dengan tiub plastik pembungkusnya, keluarkan kemudian potong kepada 6 bahagian.
2. Goreng dulu tofu secara tenggelam (deep-fry). Apabila tofu tidak lagi melekat dan berwarna keperangan, angkat dan ketepikan.
4. Panaskan sedikit minyak atas api yang sederhana, tumis bawang putih dan halia.
5. Masukkan sos tiram dan kacau.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung dan dengan segera masukkan garam, lada sulah secukup rasa.
7. Kacau kuah supaya tidak menjadi terlalu pekat.
8. Tuangkan kuah keatas tofu yang telah digoreng tadi
*resepi amik dari mesra.net
p/s : masa nk bancuh tepung jagung tu, aku leh lak tertukar pi amik tepung kastard...baru nk bancuh..eh eh, nape tukar jadik kaler kuning lak tepung jagung aku nih..tengok tengok balik, salah amik la..aishhh...nampak sangat 'rajin' masuk dapur...wuhuhuhu =p
look like delicious..yummy yummy
ReplyDeleteTauhu jepun, best ni.. kak ijan suka gak tp tak pernah masak sendiri pun... makan kat siken rice sop je.hehehe :)
ReplyDeletekak ijan : mmg best..sy sgt suke...sbb mkan kt chicken rice shop lah xpuah ati..sikit..masak sndri byk...leh mkn byk mane pon...hehehehe
ReplyDelete