Sunday, September 18, 2011

Rendang Ayam

Assalamualaikum


Walau pon warga Malaysia dah nak masuk tido, nak jugak aku update sebab kami kat sini baru je lepas dinner...Rini nye dinner konon2 special...kunun jelah...

Pagi tadi duk BW, baru perasan rini 18hb...Dah masuk 9bulan kami bersama as hubby & wife....heeee.....excited..excited...

So, rini aku masak rendang ayam (bajet cam special sangat la..wakakakaa)...first time nk buat..tengok resepi bagai...yelah, aku mane terror masak lagi...stage budak baru blaja lagi ni....bawak bahan-bahan dari Malaysia awal-awal lagi (konon nk bagi uppa rasa beraya ngan makan rendang), bimbang kat sini susah nk jumpa serai, lengkuas, daun kunyit dan semuanya lah..alih-alih tengok semua ada je kat sini...risau terlebihhhh pulak...alang-alang dah bawak dan daun kunyit hampir kering dah dalam fridge...aku mula lah men'try'kn diri masak rendang.....

Cari-cari resepi yang berkenan di hati dan aku jumpa satu resepi yang aku rasa paling mudah untuk orang yang malas masuk dapur (sebelum ni la..skang dh rajin sikit..heeee) dan orang yang baru-baru nk kenal periuk belanga ni...hehehe...


Ini lah Rendang Ayam pertama saya....




Resepi dari SINI

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam (dipotong) - sy buat 1/2 je
2 cawan santan pekat - 1 cawan
1/2 cawan kerisik - 2 sudu kecil
2 helai daun kunyit - 1 helai je ada...
2 keping asam gelugur
3 batang serai (diketuk)
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN Untuk Dikisar
10 biji bawang merah - 5 biji
6 ulas bawang putih - 3 biji
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup - tak de stok, pakai serbuk je
10 tangkai cili kering - tak de gak..guna serbuk cili
10 biji cili api - 3 je..xleh makan pedas...
2 biji cili merah - pon xde dalam fridge...
CARA MEMASAK
1) Panaskan minyak dan tumiskan serai yang telah diketuk. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar
2) Apabila telah pecah minyak, masukkan daun kunyit dan asam gelugur.
3) Masukkan ayam dan santan.
4) Apabila mendidih, tambahkan kerisik dan garam secukup rasa.


Dah siap..Kalau nak feeling raya, leh makan ngan lemang ke, ketupat ke...tapi, uppa ku kurang berminat sgt ngan lemang & ketupat...so, bedal je lah makan ngn nasi...



5 comments:

  1. waaaa, tgk gmbr pn da nmpk sgt delicious!! bravo!! :)

    ReplyDelete
  2. membuatkan perut ku lapar di pg hari.. nk masak rendang jue paling malas kot sbb nk tunggu lama.. kene masak benda yg cepat2 je.. hehe

    ReplyDelete
  3. za : thnx...berjaya juga akhirnya..wakakaaa...
    jue : tang tu yg lemah tu...len x nak buat rendang utk waktu2 special je la kot.cm raya ke pe ke..hehehe

    ReplyDelete
  4. tu dia.. raya dah jauh tp rendang muncul lg.. sedap2..;)

    ReplyDelete
  5. hehhe...thanx kak ez..still mood ry lagi nih kak ez..

    ReplyDelete